Skip to main content
Irene Brocke

Tijdens ons jaarlijkse bezoek aan Madagaskar ben ik ook als dokter actief.

Ook in de avonden is het spreekuur

We logeren altijd op het technisch lyceum in Ampahidralambo en Rolland, de man van directrice Louise, is huisarts. Hij is lijfarts voor de leerlingen van het lyceum, die dan ook verzekerd zijn van de beste medische zorg.

Het is heel leuk om samen met docteur Rolland spreekuur te doen in zijn praktijk.

Docteur Rolland

In de loop van de jaren heb ik, samen met de Stichting Madagaskar, docteur Rolland financieel gesteund om een mooie praktijkruimte te bouwen met een wachtkamer en 2 wc’s. In de basis is het werk als huisarts in Madagaskar net als bij ons.

Ieder jaar dragen wij bij aan een verbeterproject in de praktijk van docteur Rolland. Toen ik 25 jaar huisarts was, hebben veel van mijn patiënten gul gegeven voor Madagaskar

Ook tijdens ons bezoek aan de scholen zijn er mensen die mij willen consulteren. De huisarts is altijd ver weg, vaak uren lopen . Dus als er een dokter in het dorp is maken mensen daar graag gebruik van. Vaak  gaat het om kleine kwalen, soms om aangeboren aandoeningen waar mensen vragen over hebben en natuurlijk zie ik mensen die ziektes hebben die ik in Nederland nooit zie. Tijdens het spreekuur bij docteur Rolland zag ik iemand die zeer waarschijnlijk de Pest had en dat bleek na verder onderzoek ook zo te zijn.

Waardevol om bij te dragen aan de gezondheid van de lokale bevolking

Het is confronterend dat ziektes die in Nederland goed te behandelen zijn op het platteland in Madagaskar niet behandeld kunnen worden omdat de medicijnen te duur zijn. Een voorbeeld is diabetes, insuline is voor mensen op het platteland onbetaalbaar.

-Irene Brocke