Madagaskar is het vierde grootste eiland ter wereld en ligt in het zuidoosten van Afrika. Het wordt van de rest van Afrika gescheiden door het 400 km brede Kanaal van Mozambique. Hoewel het eiland bij Afrika hoort, krijg je door de rijstterrassen en het centrale hoogland op het eiland af en toe meer de indruk dat je in Azië bent. Het landschap in het droge zuiden geeft je daarentegen wel het typische Afrikaanse gevoel. Madagaskar wordt ook wel beschreven als een mix van intense Afrikaanse kleuren met de mysteries van Azië.
De hoofdstad van Madagaskar is Antanarivo. Deze stad is gebouwd op tien heuvels. Over het algemeen wordt vaak de verkorte naam Tana gebruikt. Het stadslandschap wordt voornamelijk gekenmerkt door tropische rijstvelden (sawa’s) en midden in de stad bevindt zich nog een meer. Het uitzicht wordt gevormd door bergen, meest vulkanen, waar bergkristal, toermalijn en edelstenen verstopt liggen. Op zondagmiddag wordt het ‘Hira Gasy’ gevieren, een wekelijks feest waarbij muziek en dans centraal staan en er traditionele verhalen worden verteld.
De twee officiële talen van Madagaskar zijn het Malagassisch en het Frans. Het Malagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. Het Hova is de belangrijkste omgangstaal en wordt door de Merina, de grootste bevolkingsgroep van het eiland, gesproken. Frans wordt voornamelijk in de steden en in het zakenleven gesproken en Engels spreekt men alleen in de hoofdstad en de toeristencentra.
Rijst staat in de lokale keuken van Madagaskar centraal. De Malagassische bevolking eet dan ook voornamelijk rijst met kip, rundvlees of vis. Vaak wordt bij inheemse gerechten een pikante groenteschotel geserveerd. De gerechten die veel voorkomen, zijn romazava, kitoza en ravitoto. Romazava is een rund- of varkensvlees gerecht, kitoza zijn reepjes gedroogd of gerookt vlees en ravitoto is een stoofpotje van vlees en kruiden. In Madagaskar wordt overal frisdrank, bier en wijn genuttigd. Het lokale bier is goed te drinken en de wijnen zijn van goede kwaliteit. Ranon’apango en ranovola zijn lokale softdrinks en zijn ook gemaakt van rijst.
De Malagassische bevolking heeft een gecompliceerde maar fascinerende geloofswereld die is ontstaan door de mengelmoes van zowel Afrikaanse als Aziatische invloeden. Het geloof in de kracht van dode voorouders die nog steeds ingrijpen in het dagelijks leven is nog steeds heel sterk. Ook worden door de helft van de inwoners van Madagaskar animistische geloofsuitingen aangehangen. Het animisme is een oergeloof en daarbij gelooft men dat alle aardse dingen een eigen spirituele kracht bezitten. Daarnaast is ongeveer 45% van de bevolking christen, waarbij de verdeling tussen rooms-katholieken en protestanten ongeveer gelijk is. Een klein deel van de bevolking, ongeveer 5%, is islamiet.
In Madagaskar valt de winter tussen mei en september en de zomer loopt van november tot maart. In de winter liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 °C en is het helder weer. Daarom is dit de beste periode om Madagaskar te bezoeken. De temperaturen kunnen stijgen tot ongeveer 30 °C overdag in de periode september tot en met december. De avonden zijn in deze periode zwoel. Tussen januari en maart valt de meeste regen.